200gm sotong
100gm fish ball
2 biji tomato
1 biji karot
Bunga kobis
Bawang kuning
2 tangkai daun bawang
20 biji cili api – tumbuk pecah2
2 batang serai- ketuk2
2 biji asam limau nipis- ambil air
4- helai daun limau purut
1 sudu besar susu pekat manis –bancuh dgn air suam
Garam secukup rasa
Air
Bahan tumis- kisar halus
Bawang merah
Bawang putih
Serai
Sedikit minyak untuk menumis
Cara-Cara Membuat Tomyam
1. Tumis bahan tumis hingga garing, masukkan serai, karot, bunga kubis & air
2. Masukan udang , sotong, fishball ,semua sayur-sayuranan & garam
3. Bila mendidih masukkan ciliapi, air asam dan akhir sekali susu dan kacau sebati
4. Sedap dimakan panas bersama nasi atau mee.
No comments:
Post a Comment