Sunday, October 24, 2010

TOM YAM SEAFOOD




200gm udang
200gm sotong
100gm fish ball
2 biji tomato                       
1 biji karot
Bunga kobis
Bawang kuning
2 tangkai daun bawang
20 biji cili api – tumbuk pecah2
2 batang serai- ketuk2
2 biji asam limau nipis- ambil air
4- helai daun limau purut
1 sudu besar susu pekat manis –bancuh dgn air suam
Garam secukup rasa
Air

Bahan tumis- kisar halus
Cili kering
Bawang merah
Bawang putih       
Serai
Sedikit minyak untuk menumis
Cara-Cara Membuat Tomyam
1.       Tumis bahan tumis hingga garing, masukkan serai, karot, bunga kubis & air
2.       Masukan udang , sotong, fishball ,semua sayur-sayuranan & garam
3.       Bila mendidih masukkan ciliapi, air asam dan akhir sekali susu dan kacau sebati
4.       Sedap dimakan panas bersama nasi atau mee.

No comments:

Post a Comment