Sunday, November 14, 2010

Kelas Nasi Kerabu.

         Sempena kehadiran anak angkat (sulung kot), kami main masak-masak. Katanya nk belajar masak nasi kerabu. Pepagi kami dah ke pasar salak cari bahan-bahan, untuk makan tengahhari kami sama-sama masak.
Jemputla tengok.


Sambal & kelapa goreng

A.      KELAPA GORENG
1 biji kelapa parut
1 kilo ikan kembung/ selayang  - bakar , amik isi dan tumbuk
2 biji bawang besar – tumbuk
2 sudu teh serbuk lada hitam
Garam
Cara-cara membuat kelapa goreng:-
 Gaul semua bahan-bahan di atas , goreng hingga naik bau dan kekuningan ( mcm goreng kerisik  jgn sambal garing)

B.      SAMBAL (TUMIS)
1 biji santan kelapa
2 batang serai -titik
2 biji bawang besar- kisar
1 labu bawang putih- kisar
Sedikit Halia- kisar
2 mangkok Cili kering yg telah dikisar
2 sudu makan budu( jika suka)
Gula Melaka/merah
Garam
Cara-cara membuat sambal:-
Masak santan bersama serai hingga naik minyak,
 masukkan bahan lain , kacau dan masak dengan api pelahan hingga pekat dan berminyak .


Solok lada
 SOLOK LADA.
15-20 biji lada hijau- pilih yg gemuk2, belah dan buang biji
½ cawan santan kelapa

bahan isi lada- semua ditumbuk
½  kilo ikan kembung/ selayang  - bakar , amik isi
½ biji kelapa parut
1biji bawang besar
1 biji telur ayam
Garam/gula
Cara-cara membuat solak lada:-
Campurkan semua bahan dan sumbat kedalam lada, susun dalam periok/kuali
Masukkan santan  
Masakan hingga kuah kering.
 

ULAM-ULAM- HIRIS HALUS

Timun, Bunga Kantan, Daun Kesum, Daun Gajus,
Bawang Merah, Kacang panjang,
serai, cilia pi, asam limau
Ape daun yg suka…  dan Togeh.



Bahan-bahan tambahan -
Budu ( campur cili api & limau nipis)
Keropok goreng
Ayam goreng
kerang percik...






hidangan nasi kerabu

1 comment:

  1. thumbs up to nasi kerabu ibu... mmg sedap giler... lps ni mmg dh xlayan dh nasi kerabu dkt pasar mlm...

    ReplyDelete