Sekembali ke rumah kediaman di Kuarter KLIA rasa tak sabar nak mencuba resipi baru, Selepas mendobi pakaian raya dan mengemas rumah yang ditinggalkan seminggu.
Resipi yang diambil dari kak Zu & En Amran( suami siti Mariam Idris) ini jadinya...
![]() |
Nasi Gomok |
Bahan -bahan untuk nasi ( untuk makan 10 orang)
11/2 Ayam di potong lapan ( buang kulit)
6 cawan beras basmathi( diremdam 2-4 jam)
1 cawan minyak sapi+ majerin+ minyak masak
kismis & gajus ( jika suka)
air secukupnya ( ikut beras)
2 biji bawang besar kuning ( potong halus)
Bahan yang dikisar
20 ulas bawang kecil ( hiris & dibuat bawang goreng ) ditumbuk halus
1-2 biji Capsicam - potong & kisar
4 biji buah tomato - potong kisar
Halia & bawang putih - kisar
garam & gula
Rempah yang dikisar (rendam dulu)
2-3 kulit kayu manis
4 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
1 sudu besar lada hitam
1 sudu besar jintan manis
2 sudu besar ketumbar
Cara-cara membuat Nasi Gomok
1. Panaskan minyak sapi, minyak masak dan majerin
2. Tumis bawang yang dihiris hingga layu
3. Masukkan rempah yang telah dikisar hingga wangi & masak
4. Masukkan Ayam & bahan yang dikisar & sedikit air
5. Bila ayam telah masak asingkan( toskan ) ayam
6. Masukkan beras dan masukkan air( agak-agak mcm masak nasi biasa)
7. Bila air nasi hampir kering , masukkan ayam ( lapiskan nasi, ayam, nasi, ayam)
8. Bila nasi telah masak sepenuhnya masukkan kismis dan buah gajus yang telah digoreng.
Sambal Nasi Ayam Gomok
Kisar
10 biji Cili Merah
20-30 biji cili padi ( jika suka)
Masak bersama
2 cawan gula pasir
2 cawan air
2 sudu besar cuka
Daun ketumabar ( mayang)
Cara-caranya.
1. Masakkan bahan masak bersama dengan api pelahan hingga mendidih , masuk cili yang telah dikisar masukkan sedikit garam.
2. Masak hingga pekat dan akhir sekali masukkan daun ketumbar .
2. Masak hingga pekat dan akhir sekali masukkan daun ketumbar .
3. Hidang bersam nasi gomak , ulam-ulam dan acar nenas ( ikut suka)
Sekian selamat memcuba..
No comments:
Post a Comment